Z Německa
Moje oblíbené bromelie jsou epifytické tillandsie. Vzhledem k obavám z nákazy je dovoz mnoha zajímavých druhů do Spojených států v současné době nemožný, proto se musíme na trhu spokojit zejména s druhy Tillandsia lindenii a Tillandsia cyanea.
Pokud je pěstujeme epifytně, jsou tyto rostliny náchylné k přílišnému vysychání a jeiich růst není uspokojivý. Doporučuji proto, zejména pro začátečníky, podlouhlý keramický tác 20x30x4 cm, s dostatečným počtem drenážních otvorů ve dně.
Dno by mělo být pokryto hrubším pískem, kamennou drtí nebo kousky dřevěného uhlí. Pak je zásobník zaplněn pásky kůry (z dubu nebo jiného stromu). Tyto pásky musí být tak dlouhé, jaká je šířka nádoby (20 cm), a stejně široké, jaká je její hloubka. Jsou vkládány do keramické nádoby svisle a tak těsně vedle sebe, jak jen je to možné. Neměly by přesahovat přes okraj nádoby.
Přesto nám mezi kusy kůry vzniknou mezery, které vyplníme listovou hrabankou nebo kořeny kapradiny (Osmuda). Do těchto mezer můžeme vysazovat mladé rostliny Tillandsia lindeníi nebo jejich získané odnože. Přesypeme trochou prosátého písku, ne však příliš mnoho, a následně opakovaně proléváme dešťovou vodou.
Jaká je výhoda tohoto uspořádání? Všechny bromélie se rády přichycují svými kořeny ke kůře. Zejména uvedené druhy tillandsií mají sklony k takovému růstu. Kůra se navíc rozkládá velmi pomalu a je proto možné nechat takový keramický zásobník bez další péče po dobu několika let, aniž by pomalu rostoucí rostliny byly našimi zásahy jakkoliv rušeny.
Na druhé straně, směs listů a kořenů kapradiny se promění přo dostateční zálivce na humus během jednoho až dvou let, a tak zabrání obnažení kořenů. Pokud jsou takové rostliny vyjmuty z podobného zařízení, obvykle vykazují dostatek pevných kořenů, přichycených ke kousku kůry. Během květu mohou být rostliny zasazeny do malých květináčů naplněných mechem. Tato metoda se mi zdá jak přirozená pro rostliny, tak i snadná na provedení a navíc mi šetří množství práce.
-Richard Oeser, MD, Tiroler Strasse 12b, Frankfurt (Main) Německo